Movie time: Becoming Jane


Nu stiu daca v-am mai spus, dar sunt pur si simplu topita dupa cartile scrise de Jane Austen, dar si dupa ecranizarile sau mini-seriile ce au la baza scrierile sale, iar aseara chiar nu ma puteam hotara daca sa mai uit la televizor sau sa urmaresc un film la calculator. Asa ca am pus pe foc supa de curcan si-am profitat de surplusul de timp pentru a ma rasfata cu un film bun.

"Becoming Jane" este un film despre viata scriitoarei Jane Austen si calea pe care a ales sa o urmeze si care a dus la cele mai bune 6 romane din istoria Angliei. Credeti-ma ca pentru scurta perioada in care a trait sunt destule.

Jane Austen (interpretata de simpatica Anne Hathaway) crede in casniciile la baza carora sta iubirea si nu in cele aranjate in functie de avere si pozitie sociala. Mama ei ar vrea sa o vada la casa ei, insa tatal ei ii sustine ideea, iar intamplarea face ca in timp ce lectura cateva randuri scrise in cinstea logodnei surorii sale sa apara si Tom Lefroy (un tanar avocat irlandez). Ironia si inteligenta acestuia reusesc sa-i starneasca tinerei interesul si de aici porneste scanteia ce-i cuprinde pe amandoi, Jane fiind dispusa sa refuze cererea in casatorie a domnului Wisley (nepotul unei aristocrate) si sa-l urmeze pe Tom la Londra.

Ce-mi place la fimul asta? In primul rand faptul ca este o poveste reala. Cine si-ar fi inchipuit ca va avea succesul acesta in anul 1795? Imi place sinceritatea personajului principal fiindca a ales sa depaseasca barierele si principiile misoginiste si sa demonstreze ca o femeie poate avea succes si poate scrie romane. Fapt demonstrat prin mii de fani in lumea intreaga pentru ca trebuie sa recunoasteti ca pana la urma vorbim de un fenomen fara varsta si sex. Spun asta pentru ca si-n numarul decembrie 2011-ianuarie2012 al revistei Marie Claire este un reportaj despre cei care indragesc aceasta scriitoare si care retraiesc povestile romantice din anii 1795 pana in 1825 recreand scene din romanele sale.

Am incercat sa caut pe Internet articolul dar nu am avut succes, daca sunteti curiosi puteti cumpara revista, iar eu am sa va las in compania trailer-ului:



O zi splendida va doresc!

Cu drag,
Ioana

Niciun comentariu: