Despre perle la BAC şi nu numai

După cum bine ştiţi azi s-au afişat rezultatele la BAC, nu ştiu încă câte lacrimi sau zâmbete de fericire au adus în viaţa adolescenţilor, dar vă pot spune că profesorii evaluatori nu s-au putut plânge de plictiseală. Se pare că anul acesta unii dintre candidaţi au aplicat celebra formulă “las-o bă că merge aşa” şi au scris tot ce le trecea prin minte fără a le trece prin filtrul gândirii. Câteva exemple ce vorbesc de la sine aveţi mai jos.

“Luceafărul e cu o fată pe care o iubesc doi tipi”
“Ghilimelele apar numai atunci când vorbeşte cineva, chiar şi în şoaptă”; “Cuvintele glas şi lumină au sens conotativ numai când se învrăjbesc între ele”; “Adică Ion zăcea atât de adânc încât nici nu şi-a dat seama că a uitat lumina aprinsă şi era atât de leneş că nici becul nu la (sîc!) mai şters de praf şi de aceea lumina era murdară”; (n.n.: la acest subpunct de la Subiectul 1, cerinţa era următoarea: Comentează în 6 - 10 rânduri secvenţa descriptivă …. , evidenţiind relaţia dintre fondul de idei şi mijloacele artistice); “Eminescu a scris Luceafărul pentru că l-a văzut mai mare decât toate stelele şi de aceea ia (sîc!) plăcut … Luceafărul s-a transformat într-un flăcău pentru că altfel nu putea so (sîc!) iubească pe fata împăratului dar pe urmă s-a nasolit treaba pentru că fata aia iubea pe altul şi Luceafărul s-a întors în cer de unde căzuse”; “Luceafărul este cea mai mare poezie a lui Eminescu, cred că are vreo sută de strofe, şi acolo e vorba despre o poezie de dragoste pentrucă (sîc!) există o fată pe care o iubesc doi tipi şi ea la inceput nu ştie pe care săl (sîc!) iubească, dar îl alege pe celălalt şi o doare în cot de Luceafăr”.
“Nichita Stănescu este un poet care se mira de orice”
“Nichita Stănescu este un poet care se mira de orice. El se mira şi de faptul ca oamenii aud şi au urechi. Păi de ce? El n-a avut urechi? A văzut el vreun om fără urechi? Mă rog, da se zice că aşa este în poezie, să te miri de toate şi să le pui pe toate unele subt (sîc!) altele, în rânduri scurte, ca să se vadă că sunt versuri”; “Păi da, trebuie să ne dăm după timp, acum nu mai este vreme de dulcegării, de tromboane, trebuie să ştii să trăieşti, să faci bani, să ai casă şi maşină, să ai un servici uşor şi bănos. Dacă te dai după timp trăieşti bine cum trăiesc deputaţii” (n.n.: Cerinţa era: Scrie un text de tip argumentativ, de 15-20 de rânduri, despre timp, pornind de la ideea exprimată în următoarea afirmaţie: “Timpul se schimbă. Trebuie să ne schimbăm şi noi cu dânsul”. E. Lovinescu, Opere).
“Când cel care scrie basmul este incult şi basmul este incult”
“Basmul este o poveste mai lungă, poate fi chiar cât o carte groasă, şi are atâtea personaje că nu le mai ţii numărul dar trebuie să fii atent la fabula că te întâlneşti cu ea şi în final”; “Basmul studiat de noi este Harap Alb şi este un basm cult pentru că este scris de un om cult, Eminescu. Atunci când cel care scrie basmul este incult şi basmul este incult, adică opus basmului cult, dar amândouă basmele sunt frumoase, numai că unul este scris într-un fel şi celălalt în alt fel”.

Perlele au fost preluate de pe site-ul Observatorului de Bacău, dar le puteţi găsi şi în alte părţi numai că sursa diferă.
Am găsit o poză făcută unei lucrări şi am mai găsit ceva...


Un puştan ca să nu-i spun mult mai urât a crezut că este necesar să-şi înveţe colegii să copieze cu o fiţuică culmea scrisă cu Arial 13 (scuze este 3). După ce că citeşte de parcă n-a pus mâna pe o carte în viaţa lui, mai are şi tupeul să spune „vedeţi, se poate citi”. Eu cred că şi-a uitat simţul lucrului bine făcut. Un sfat pentru el: pune mâna pe o carte şi lasă dracului fiţuicile, salvează-te cu o carte căt mai poţi şi încă ceva DOOM nu e un joc, e un dicţionar pe care ar mai trebuii să-l consulţi.



După cum bine aţi observat în filmuleţ, vremurile au trecut, iar forme de copiat au tot apărut, unele ţin de domeniul SF-ului dar asta e. Ieri în maxi-taxi doi „tineri” vorbeau cu nonşalanţă despre tehnici de copiat, dacă tot nu ai fost în stare să înveţi de ce te mai faci şi de cacao? Dar probabil eşti foarte cool dacă ai reuşit să copiezi la BAC. Îmi pare rău pentru cei de la Zaraza, dar în curând nu o să aibă cui să se adreseze...

11 comentarii:

Anonim spunea...

Asta e problema cu copiatul..ca este o practica nu numai eificenta, ci si cool pentru ei. :D

Ioana spunea...

@Paula: Ii face sa se simta mai siguri pe "cunostintele" lor, fie ele imprumutate sau nu...

Robert Lazar spunea...

draga Ioana,
ca sa incep frumos, ai un blog interesant. si ca sa continui prost, o sa ma iau de tine.
Am citit tot pana la faza cu filmul cu fituica.
Te rog sa nu mai cataloghezi oamenii inainte sa ii cunosti. Eu am postat filmuletul cu pricina ca sa demonstrez ca se poate citi si de pe un font de 3 (apropo, e font de 3, nu de 13 cum ai scris tu). Iti ziceam sa nu critici oamenii inainte sa-i cunosti. In primul rand, nu imi place ca m-ai facut pustan (sau mai rau). In al doilea rand, ai gresit fontul. Inca o data, e 3 nu 13. Dar asta e ceva neinsemnat. In al treilea rand, inca o data, nu judeca omul inainte sa il cunosti. de unde stii tu ca nu am pus mana pe o carte? dupa cum citesc? ei afla ca atunci cand citesti un text scris cu font de 3, ai unele dificultati in a distinge unele cuvinte. si inca o data iti spun, nu judeca oamenii inainte sa-i cunosti. e usor sa arunci cu acuze in stanga si in dreapta pe net sub protectia parapdita a unui blog. In al patrulea rand, nu cred ca esti tu in masura in care sa-mi dai sfaturi. Stiu foarte bine ce am de facut, sunt la o facultate de stat in Brasov si nu, nu e de profil tehnic, ca sa crezi ca se intra usor. Sunt la o facultate unde materia e grea, multa si e de citit, mami. si nu toata lumea e perfecta ca tine ca sa poata sa invete non-stop la 8 materii, fiecare avand cate 2-3 cursuri/ carti de peste 300 de pagini. Imi pare rau sa te dezamagesc, dar se copiaza si la facultate. asta in caz ca nu ai aflat pana acum. m-am gandit sa-ti zic ca sa nu ai un soc. gandeste-te ca unii mai si muncesc si nu au cand sa invete atata materie. Iar despre DOOM, e rasuflata faza si veche. dar ce ma mai mira... inca o data iti spun, nu judeca un om inainte sa-l cunosti!

P.S daca scrii cu diacritice nu inseamna ca esti mai elevata si mai desteapta. "sa copie", "sa spune", "ar trebuii", "doi tineri vorbea", "nosalanta", "sa copii"... degeaba scrii cu diacritice daca scrii prost.
Pa!

P.P.S stiu ca nu o sa apara comentariul asta pe site, dar macar gandeste-te la ce ti-am zis!

Ioana spunea...

Ei uite draga Robert ca inca te mai inseli. Scriu cu diacritice pentru ca asa vreau, unul la mana, si stiu si eu ca la facultate se copiaza. Daca nu ai citit cu atentie titlul te rog sa o mai faci, era vorba despre BAC si despre faptul ca nu-si invata nici pentru cele mai importante examene din viata lor.
Imi pare rau ca tie nu-ti convine parerea mea la adresa filmuletului. Asta e in viata nu toata lumea o sa-ti dea dreptate.
Am uitat sa-ti spun ceva am intrat si pe blogul tau si ai dat dovada de o reactie puerila si in plus eu nu te-am jignit daca te simti prost asta e!

Claudiu M.B. spunea...

cand te crezi prea destept faci ca robert lazar....care nu e la o facultate de profil tehnic...ai retinut?....la el la facultate chiar se invata... El oare stie ce inseamna sa ai satisfactia terminarii a doua facultati in acelasi timp? Sincer ma indoiesc...el se crede doar cel mai destept iar in realitate......

Ioana spunea...

@Claudiu: Da, am retinut. El traieste cu impresia ca facultatile cu profil tehnic se mananca pe paine. Iti dai seama? E aberant ca o persoana sa nu apeleze la surse de "inspiratie" pana in facultate...

Anonim spunea...

Mason Cooley spunea:"cand nu stii ce sa faci, mai bine te culci"
somn usor ioana! somn usor robert!

Ioana spunea...

@Dragos: Multumesc...din lipsa de inspiratie ajungi si la conversatii de genul asta.

Anonim spunea...

ioana - te crezi desteapta si nu prea esti. si tu ar cam "trebuii" sa pui mana pe un DOOM.
mie imi place de voi astia cu bloguri. va ascundeti in spatele unor articole wannabe interesant, bazate pe "probleme existentiale" (care oricum au fost dezbatute si razdezbatute pana acum), in care incercati sa folositi cuvinte mari ca sa impresionati copiii de 12 ani. ati auzit de sintagma "grow up and do something with your life"? eh...ai timp.
robert - te-ai suparat si te-ai repetat si te-ai impiedicat in cuvinte mai rau ca un "pustan". (da ioana, repetitia mea a fost total voluntara, stiu ca ai observat-o) si pentru asta ai fost catalogat. de cine? de oamenii care judeca dupa aparente si de cei pentru care prima impresie este cruciala. faini oamenii astia, tot sa dai de ei in viata.


p.s in caz ca ti se pare ca incerc sa ascund ceva in spatele anonimatului, ei bine, ma gasesti aici: www.flickr.com/photos/gremlina . Am selectat "anonim" doar pt ca nu am blog si nici chef sa imi fac unul.

cu dragoste eterna, a voastra Gremlin(a)

Ioana spunea...

@Gremlin(a): Iti multumesc pentru sfaturi.
Nu mi-am facut un blog ca sa impresionez "copiii de 12 ani", dar asta este o alta discutie. Incearca sa cauti semnificatia cuvantului blog, nu ceea ce fac eu cu el.
Daca vrei sa-ti faci sau nu blog e o chestie personala si tine numai de tine.
Cam multa ironie in schimb si nu-i vad rostul, dar poate "cu dragoste eterna" este raspunsul la toate intrebarile mele.

Anonim spunea...

Fara sens