Despre concursuri si giveaway-uri


In ultima vreme am tras cu ochiul pe mai multe blog-uri care organizau concursuri sau giveaway-uri si am observat ca momentan exista o tendinta, care se respecta cu sfintenie, iar regulile de participare sunt in mare parte la fel.

Fiecare isi organizeaza concursul dupa propriile preferinte. Aceasta este doar o simpla observatie si trebuie tratata ca atare pentru ca si eu in calitate de "potential" participant m-am confruntat cu unele dificultati in a alege sau nu sa particip. De ce? Pai in primul rand regulile mi se par putin invazive si nejustificate.

In mod normal tindem sa ne asociem imaginea cu un anumit brand, iar partea cu "da like firmei X pe Facebook" nu este o solutie nici pentru cel care participa si nici macar pentru sponsor. Participantul se poate dezabona foarte usor de la subscriere si atunci incepi sa-ti pui anumite intrebari... In cazul meu am dat "Like" unor brand-uri pe care le stiam, cu care eram familiarizata si pe care le-am folosit in trecut. Am facut o asociere si-am selectat noutatile pe care le voi afla de pe pagina brand-ului respectiv. Se mai poate intampla sa citesc pareri foarte bune despre anumite produse si sa vreau sa stiu mai multe lucruri despre acestea. Vorbeam despre sponsor, dar in unele cazuri si persoanele ce au un blog resusesc sa-si creeze o pagina pe Facebook, astfel de multe ori una dintre reguli este sa le dai si lor "Like". Si in acest caz vorbim despre aceiasi reactie. Daca este un cititor fidel si ii place modul tau de a scrie si a prezenta lucrurile iti va da "Like", daca nu va spune pas. Atentie insa pentru ca persoana se poate razgandi in momentul in care veti face spam si veti neglija pagina.

O alta regula este abonarea prin e-mail. Multi nu cunosc pasii si ajung sa nu confirme inscrierea. Majoritatea persoanelor fac lucrurile in graba si neglijeaza unele aspecte.

Ati auzit de GFC? Este prescurtarea de la Google Friend Connect si reprezinta o metoda asemanatoare cu abonare prin e-mail, diferenta este data de simplitate. Poate fi mai dificil pentru cei care nu au cont de Google, dar macar ai o imagine mai buna asupra celor care iti citesc blog-ul.

Una din cele mai des intalnite metode ar fi scrierea unui articol pe blog-ul personal sau sa dai un share pe Facebook cu pagina concursului. Acestea doua din urma mi se par doua metode putin mai invazive pentru ca declanseaza o reactie-n lant. Poate cei care citesc blog-ul participantului nu vor neaparat sa stie la ce concursuri participa el si viceversa. Partea cu postatul pe Facebook iar nu este prea buna pentru ca risti sa faci spam. Dintre 10 lucruri pe care le fac prietenii tai, ajungi sa citesti 8 sau 9 despre participarea lui X la un astfel de concurs si credeti-ma ca nu e de bun augur. Tot ce faci pe Facebook este vazut de toata lumea, iar treaba cu "angajatorul verifica postarile de pe Facebook ale angajatului" nu este o legenda urbana. Degeaba scrii in CV ca esti sociabil, daca pe pagina ta personala nu ai decat un "Like" si un "Share".

Apropo de asta acum cateva minute cineva a postat o imagine care mi s-a parut relevanta:


Sper din tot sufletul ca Facebook sa evolueze si sa nu ajunga ca HI5-ul,plin de tiganeala si brizbrizuri.

Cam astea sunt parerile mele despre regulile concursurilor si giveaway-urilor. Am participat si eu la randul meu, dar ca orice alt lucru pe care-l fac, am selectat cum si in ce fel particip la un concurs. Asta ca sa nu va mirati de ce subscriu unii sau altii. Oameni sunt oameni si pana la urma cu totii avem dreptul de a decide, de a alege.

Apropo de asta, ca tot mi-am amintit acum. Cand organizatorul spune: "Am sa anunt castigatorul pe data xxyyzzzz la ora xyz" tine de respectul de sine si fata de ceilalti sa se tina de cuvant. Faptele vorbesc de la sine, de vorbe e satula toata lumea, asa ca va recomand sa incercati sa fiti punctuali si sa va tineti promisiunile.

Va reamintesc ca nu este un atac catre anumite persoane, ci o parere simpla si de ce nu modalitatea mea personala de a selecta un concurs la care vreau sa particip. Nu vand si nu cumpar nimic.

Sper ca v-am ajutat!

Cu drag,
Ioana

2 comentarii:

Kaiyo Aino spunea...

Ai punctat foarte bine cateva din cele mai mari probleme. Felicitari de articol! Si cu faza cu data alegerii castigatorului, ai mare dreptate, e foarte deranjant sa observi ca extragerea se face, pana la urma, in cateva saptamani de la data mentionata, fara sa se specifice nimic despre aceasta "intarziere". Mai ales ca deobicei exista o perioada foarte mica in care castigatorul poate confirma. In orice caz, indica o oarecare neseriozitate...

Ioana spunea...

Multumesc frumos Kaiyo Aino! Ai dreptate, seriozitatea ar trebui sa fie cartea de vizita a multora, iar respectul pentru ceilalti nu trebuie sa lipseasca...