La rascruce de vanturi

Unul dintre cele mai remarcante romane din cate mi-a fost dat sa citesc pana acum, pacat insa ca este singurul roman al lui Emily Brontë, pe langa acesta existand si un volum de poezii, spre care as vrea sa-mi indrept atentia in viitor.

Actiunea se desfasoara in Marea Britanie a sfarsitului secolului XVIII si desi nu parea o carte usor de citit, am facut tot posibilul sa o citesc cat mai repede pentru ca mi-a acapart atentia si simplu fapt ca nu stiam cum se va termina imi crea o usoara senzatie de incomfort.


Romanul are in prim plan dragostea interzisa dintre Catherine si Heathcliff, pe care sentimentele par sa-i indrepte spre actiuni necugetate, ajungand intr-un final prin a distruge acest sentiment pur. Nenumarate obstacole par sa tot apara si desi la un moment dat ai impresia ca e doar un roman cu iz de basm, toate lucrurile se incurca mai tare si dintr-o data te vezi pus in situatia de a citi cu respiratia taiata.

Heathcliff este un personaj cu o aura intunecata, puternic si incapatanat. Acesta este adoptat de familia Earnshaw, si se indragosteste de fiica acestora, Catherine, cu care traieste o frumoasa poveste de dragoste. Din pacate, fratele acesteia, Hindley, il trateaza ca pe ultimul om, castigand ura acestuia. Datorita unor cuvinte aruncate pur si simplu-n vant cei doi eroi principali ajung sa se desparta, iar golul din inima lui Catherine o impinge sa se casatoreasca cu Edgar Linton.

Heathcliff fuge si se intoarce cu o avere impresionanta, hotarat sa se razbune pe toti cei ce l-au jignit. Nu am sa mai continui rezumatul pentru ca as strica tot farmecul romanului. Cum va actiona Heatcliff si care va fi reactia lui Catherine veti putea descoperi, citind minunata opera.

Ca si concluzie as putea sa mentionez atentia spre detaliu si mai ales senzatia pe care o ai urmarind firul actiunii. Este o carte impresionanta si mai ales atipica, nu se compara cu un alt roman de dragoste, deci nu as putea sa o aseman cu o alta sau sa-i pun o eticheta.

Va urez spor la citit!

Niciun comentariu: