Shinning, o carte dincolo de aparente



„Shinning” a fost publicata pentru prima data in 1977 si a fost cel de-al treilea roman al lui Stephen King ce a fost publicat si pot spune cu mana pe inima ca este si cel mai bun, desi sincera sa fiu cand vine vorba de opera sa nu ma pot decide. Oricum ar fi, aceasta carte iti va schimba incet-incet perceptia asupra romanelor „dark” sau horror.

Romanul este unul complet si foarte bine construit, unde King foloseste toate micile artificii pentru ca lecturarea sa fie una cat mai placuta.

Personajele principale ale cartii sunt Jack si Wendy Torrance si fiul lor, Danny. Jack este un fost profesor, iar uneori obisnuieste sa mai si scrie cate ceva. Desi a avut unele probleme cu acoolul, acesta reuseste sa se puna pe picoare, dar vom afla inca din primele pagini de ce acesta si-a pierdut fostul loc de munca, si anume: a asaltat cativa elevi de liceu.

Cu ajutorul unui prieten reuseste insa sa obtina un post ca si ingrijitor pe timpul iernii al unui hotel, numit „the Overlook” din Colorado. Orasul este frumos dar oarecum izolat, iar iarna incepe sa-si intre in rol.
Desi postul nu este foarte solicitant, Jack spera sa-si organizeze timpul bine, astfel incat sa mai lucreze la opera sa ca si scriitor.

Toate ar fi mers ca pe roate, insa hotelul are o istorie in ceea ce priveste ingrijitorii sai. Locul are viata si personalitate, insa surpriza, nici Danny nu este un copil obisnuit.

In momentul in care familia Torrance ajunge la hotel in scena apare un nou personaj cheie, Dick Hallorann. Dick este un batranel de treaba si binenteles un bucatar desavarsit, insa detine anumite abilitati ce sunt departe de a fi normale, acestea fiind mostenite de la bunica sa. Bunica sa numea aceste abilitati paranormale  „the shine”.

Dick isi da seama imediat ca Danny are si el aceleasi abilitati, iar pustiul se dovedeste a fi mult mai puternic decat ceilalti pe care-i intalnise pana acum. Tocmai din aceasta cauza Dick il avertizeaza pe Danny ca si hotelul este un loc unde fenomene stranii vor avea loc, insa nu-i vor putea face rau. Acesta il roaga pe Danny ca in momentul in care lucruri infricosatoare vor avea loc sa-l cheme si sa ignore ceea ce vede intrucat lucrurile infricosatoare vor disparea in moentul in care-si va intoarce privirea.

„Shinning” este o carte horror pe parcursul caruia am ramas cu sufletul la gura si intorceam foile cu gandul ca toate se vor termina cu bine, insa actiunea in sine ma hipnotiza constant. Simplul fapt ca ai vazut filmul este doar o scuza pentru ca sunt mult mai multe detalii diferite care apar pe hartie.

Pana si finalul cartii este diferit fata de film, dar nu am sa dau mai multe detalii pentru ca cred cu tarie ca aceasta carte merita un loc celor care iubesc suspansul si care sunt intr-adevar fani Stephen King.

In conluzie, draga prietene, iti recomand aceasta carte pe care cu siguranta o vei aprecia mai mult decat filmul pentru ca de ce sa nu recunoastem asa se intampla cu majoritatea cartilor bune scrise de King.

Cu drag,
Ioana

2 comentarii:

infit spunea...

am vazut filmul si mi-a placut! si din cate am inteles de cele mai multe ori cand se face un film dupa o carte, cartea e de 10 ori mai buna, pentru ca filmul nu contine nici macar jumate din actiune! o sa o caut si eu sa o cumpar!

Ioana spunea...

Intre timp am vazut si eu filmul, dar nu se compara.
Iti recomand cartea! Face toti banii!