O scurta istorie a jachetei de piele - cronicile unei uniforme

Ca multe alte obiecte vestimentare cheie din garderoba nostra, chintesenta gecii de piele consta in functionalitatea sa. Au fost create in primul rand pentru aviatori in Primul Razboi Mondial. Primele geci de piele aparute erau voluminose si aveau elemente menite sa protejeze pilotii. Detinerea unei asemenea obiect vestimentar a devenit esentiala intrucat industria muzicala a contribuit la marirea popularitatii sale.


Designeri vestimentari Irving Schott si fratele sau au creat stilul sau iconic “Perfecto” in anul 1928. Stilul “Perfecto” era realizat din piele groasa, avea revere, nasturi si fermoare destul de grele, astfel incat a ajuns sa fie perfect pentru motociclisti. A devenit in scurt timp foarte indragita de motociclisti anilor ’30, castigand o reputie foarte buna prin asocierea sa cu Harley Davidson, primul distribuitor al gecilor de piele. Nu a trecut mult timp pana cand, gecile realizate in stilul “Perfecto”, au fost imortalizate de catre cei de la Hollywood. Geaca de piele pe care Marlon Brando a purtat-o in “Wild One” a devenit simbolul baietilor rai.



Subcultura Grease s-a nascut in anii ’50, marea majoritatea erau tineri care erau considerati rebeli si care-si manifestau constant nemultumirea. Acestia au adoptat geaca de piele ca un insemn social si s-au identificat ca fiind cei dinafara legii. Razvratirea si jacheta de piele au fost in curand interconectate. Era punk din anii ’70 a izbucnit cu sentimente de libertate individuala, exprimate in mare parte, prin jachetele de piele cu tinte.


Yves Saint Laurent a fost primul care a creat o jacheta de piele insiparata de stilul “perfecto” in cadrul unui eveniment monden in anii ’60. In Marea Britanie, jacheta de piele a devenit o uniforma atat pentru baieti cat si pentru fete.


In anii ’80 a luat nastere miscarea Grunge, iar jacheta de piele supradimensionata si decupata a castigat popularitate. La sfarsitul anilor ’80, geaca de piele aparea pe podiumul multor prezentari de moda pentru case precum Versace si Chanel. Jachetele de piele contemporane urmeaza linia corpului, punand accentul pe silueta, mai bine adaptate in conformitate cu esteticul celor care o poarta. Stilul actual ramane fidel aspectului clasic sau atrage atentia prin utilizarea indrazneata de culori sau texturi contrastante, dupa cum s-a putu vedea in prezentarile de moda in primavara anului 2013 ale unor designeri precum Phillip Lim, Balmain, Saint Laurent, Rick Owens si Alexander McQueen. 

Phillip Lim - Spring 2013

Phillip Lim - Spring 2013

Balmain - Spring 2013
Saint Laurent - Spring 2013
Rick Owens - Spring 2013

Alexander McQueen - Spring 2013

Sper ca v-a placut!

Va imbratisez,
Cu drag Ioana

Niciun comentariu: