Culmea culmilor

Nu am fost niciodata atat de suparata. De ce? Pai am primit pe mail o "oferta nemaipomenita":
Din cate se pare unii nu au nicio urma de respect pentru ce a mai ramas din sistemul de invatamant. Oare nu sunt constienti de ceea ce fac?

Ma numar printre acele persoane mandre de realizarile lor. Pot sa scot licenta de pe raft si sa ma uit la ea, crescandu-mi inima de bucurie, ca am realizat eu ceva si ca prin ea am ajuns sa asimilez anumite cunostinte si am fost in stare sa-i ajut si pe altii.

Nu despre asta este vorba pana la urma? Chiar nu suntem capabili sa ne rupem macar o ora pe zi pentru a realiza o lucrare de 50-60 de pagini? Pana la urma ce trebuie sa sti cand te apuci de o astfel de lucrare?
  1. Trebuie sa-ti alegi bine tema. Acest lucru presupune consultarea unor anumite surse, fie ca dai o cautare pe Google, te duci la biblioteca sau alegi sa ceri ajutorul profesorului indrumator sau le combini pe toate trei, toate acestea se vor dovedi de ajutor.
  2. In momentul in care sti spre ce vrei sa te indrepti, alegeti macar trei teme, pentru ca din experienta proprie va spun ca s-ar putea sa nu fiti singurul care gandeste astfel.
  3. Acum ca ai tema si indrumatorul este dispus sa te ajute, nu pleca cu mana goala. Intocmeste-ti o lista bibliografica, arunca-ti ochii pe ele si stabileste-ti capitolele, astfel incat sa incepi documentarea.
  4. In momentul in care ai accordul indrumatorului poti incepe sa lucrezi la propriu.

Cand a spus ca trebuie sa te apuci de treaba, nu trebuie sa citesti sa ingrosi ceea ce tie ti s-a parut important si sa te apuci sa dai copy/paste. Trebuie sa fi constient ca cei din comisie au parcurs macar o data bibliografia ta. Sfatul meu ar fi sa treci ceea ce citesti prin filtrul gandirii, sa inchizi cartea si sa scri ceea ce ai priceput tu, poti folosi anumite definitii sau chiar citate, dar trebuie sa mentionezi asta in josul paginii.

Nu stiu cum s-au descurcat altii, dar nu te lasa descurajat de numarul corecturilor. Asta inseamna ca lucrarea ta va fi ireprosabila si acest lucru te va ajuta foarte mult si la sustinerea ei.

Acest articol l-am scris ca sa bat obrazul celor care au impresia ca totul pe lumea asta poate trece fara a fi observat. Raspunsul este un NU clar si raspicat si mai ales un mare RUSINICA!!!!

Sper macar sa-i ajut pe cei care au nevoie de un mic ghid de realizare a lucrarii de licenta. Nu sunt un mega-expert, dar vreau sa spun un ultim lucru, nu uitati niciodata sa va consultati indrumatorul si sa-i cereti sfatul, chiar daca pare un capcaun nu poate sa va ia capul de pe umeri. Capul sus si privirea inainte, au mai trecut si alti prin asta si n-au murit.

Spor in toate!

Niciun comentariu: