Cum sa fugi de Kamasutra
Interesant mod de a face un spot pentru mancare, nu m-am fi gandit nici o secunda ca defapt era vorba de produse alimentare. Acuma intrebarea care-mi vine mie in minte, o fi plecat mama in delegatie de tatal e atat de neglijent si nici macar masa nu e gata sau vrea sa-i inchida cat mai repede gura si sa-l bage in pat pentru un pui de somn? Nu, cred ca ideea e destul de simpla, copilul nu prea are timp sa o studieze pentru ca dureaza dor o fractiune de secunda ca mancarea sa fie gata, iar tatal sa fie salvat (macar pentru moment).
Foarte interesant ideea si creativa in acelasi timp ;-)
The Script - trupa mea de suflet
Interesant este faptul ca prin topurile noastre nu prea i-am vazut. Asa ca m-am dat de trei ori peste cap si am facut rost de albumul lor: "The Script". Din cate am descoperit piesa lor "The Man Who Can't Be Moved " a aparut la un moment dat si in serialul "Ghost Whisperer".
Va invit sa ascultati piesa mea de suflet...
Va recomand din suflet si restul pieselor ;-)
Porsche: mai mult decat un vis, un ideal
Ideea e ca am facut un studiu de caz pe intreaga campanie „Have fun out there” pentru un nou curs, asa ca momentan am sa renunt la detalii pentru ca vreau sa vad rezultatul final pe care-l voi obtine. Ceea ce am descoperit este ca ei au mers mai mult pe marketing experimental, adica pe legatura dintre experientele pe care le-au trait clientii lor si brand. Cred cu tarie in acest tip de campanie pentru ca sunt de parere ca trebuie sa-ti cunosti clientul inainte de toate, de aceea vedem in jurul nostru o indreptare din ce in ce mai acuta spre client.
Ar fi inutil sa adaug ca si-au invitat clientii sa posteze imagini cu masinile pe care le detin, implicand retele sociale precum Flickr, YouTube sau Facebook? O sa spuneti, da bine si ce au reusit cu asta? Au reusit sa creeze o comunitate, sa-si identifice clientii si sa deschida un dialog cu acestia. Puteti da un singur click sa vedeti cam cum arata o astfel de comunitate, eu una am ramas placut surprinsa. Strategia pe care au mers, pare a se identifica mai mult cu mesajul campaniei: „Jeep people don’t collect things, they collect experiences”.
Iata unul din printurile campaniei:
Acum insa am dat de un frumos spot (daca-l pot numi asa) pe YouTube:
Fara cuvinte? Si eu ma simt la fel, este absolut minunat. Mie una mi-a readus in minte ceea ce vroiam eu pe la 11 ani: „cand o sa fiu eu mare, am sa fiu director de banca si cu primul salariu imi iau BMW”. Copilaros, nu? Dar cati dintre noi nu ne-am dorit o anumita masina? Ideea lor este pur si simplu Porsche este greu de uitat, e mai mult decat dragoste la prima vedere, iar cu cat cresti cu atat poti fi mai aproape de ea.
Pare cam lung totusi si din cate am vazut la sfarsit afiseaza anumite informatii tehnice, deci cred ca merge mai mult pe informarea publicului tinta. Oricum jos palaria pentru concept.
In concluzie, daca unii se bazeaza pe atasamentul fata de produs, alti merg mai mult pe latura sentimentala, chiar daca in ambele cazuri vorbim de masini nu tocmai accesibile, ultima varianta fiind un adevarat rasfat.
ProSport - cu sa fara Steaua?
Nu neg faptul ca spotul pro-Steaua este unul foarte reusit si chiar amuzant. La inceput am crezut ca este doar un teaser, urmand alte spoturi care sa sublinieze sloganul lor, dar dupa cateva zile am stat si am analizat faptul ca dintre toate echipele din Liga 1, Steaua este mereu prezenta, fie ca sunt stiri, fie ca sunt emisiuni, nu poate trece o zi fara sa auzi numele acestei echipe. Desi sincera sa fiu, pe mine aceasta noua imagine cu "bietul" Gigi si hai sa-l salvam, ma face sa schimb programul spre exemplu, sau sa stau pur si simplu la calculator si sa-mi aleg eu singura programul.
Ma gandeam ca alegerea echipei nu a fost pur si simplu intamplatoare. Cine sunt cei mai afectati de situatia actuala a echipei? Normal ca suporteri, pentru ca le vine greu sa vada, de unde au plecat si unde au ajuns. Daca anul trecut, doar numele de Steaua vindea (aici ma refer strict la materiale promotionale si bilete), acum au parte numai de reclama negativa. E adevarata si vorba aia: nu conteaza, daca e reclama pozitiva sau negativa, cel mai mult conteaza ca publicul sa nu te uite si sa sti ce masuri sa iei si mai ales cand sa le aplici.
Am sesizat ca pe IqAds spotul ProSport anti-Steaua este denumit defapt ProSport Dinamo... De ce? Nu mi se pare sa aibe vreo legatura cu Dinamo, nu tu insemnele echipei, nu tu culori. De asta spun ca intotdeauna este bine sa fi atent la detalii. Este doar un spot care defapt vrea sa vina mai aproape de sufletul celorlati suporteri demanostrand ca ziarul nu-i neglijeaza.
Cele doau rivale din spoturi trebuiau alese cu atentie, pentru ca lupta crunta se dadea acum un an, dar poate sunt eu cam critica astazi... Pacat este ca de la aparitia lor nu a mai urmat nimic, pauza, zero. Poate ca acestei campanii ii lipseste continuitatea. Daca tot au inceput bine era loc si de un sfarsit la fel de bun, dar cum am mai spus si mai sus, mai este timp pana pe 14 iunie. Asteptam cu nerabdare machetele si bannerele online.
Primul anisor!
Happy Birthday to my blog! ;-)
Duplicity
Filmul ii are in prim plan pe fosta agenta CIA Claire Stenwick (Julia Roberts) si fostul agent MI6 Ray Koval (Clive Owen). Acestia renunta la locurile de munca pentru a se implica in ceva mult mai incitant si anume: spioni corporativi. Misiunea celor doi spioni era aceea de a afla formula secreta a unui produs care, o data lansat pe piata, ar fi adus castiguri uriase companiei care l-ar fi patentat cea dintai.
Pentru a asigura succesul acestei misiuni cei doi se infiltreaza in cele doua corporatii. Dialogul dintre acestia este un permanent joc de cuvinte, iar incredere le este pusa la incercare. Jocul devine unul murdar, iar cei doi se vad intr-o ciudata poveste de dragoste, pe care insa nu o pot stapani, desi se afla in tabere adverse.
Deznodamantul filmului este unul destul de interesant si multi vor ramane cu zambetul pe buze, ori pentru ca banuiau acest lucru ori pentru ca au fost surprinsi si ei la randul lor.
Am gasit si trailerul:
Vizionare placuta!
Sa ne jucam
Primul print promoveaza noua oferta pentru cafea la pretul de doar un dolar.
Schimbare de imagine
Pana la urma sper sa-i dau de cap, dar pana atunci va ofer scuzele de rigoare...
Seara placuta!
Promovam Romania
Cred ca este foarte important sa credem in produsele noastre, nu zic sa renuntam la scala noastra de valori, dar sunt de parere ca avem cu ce sa iesim pe piata. Multi au mai spus asta, dar pentru ca sunt constienta ca intr-o mare parte este si adevarat, am sa sfarsesc articolul spunand ca achizitionand produse romanesti putem ajuta la crearea locurilor de munca si la dezvoltarea anumitor ramuri din economie. Stiu, suna a discurs, dar este o convingere de-a mea.
La rascruce de vanturi
Actiunea se desfasoara in Marea Britanie a sfarsitului secolului XVIII si desi nu parea o carte usor de citit, am facut tot posibilul sa o citesc cat mai repede pentru ca mi-a acapart atentia si simplu fapt ca nu stiam cum se va termina imi crea o usoara senzatie de incomfort.
Romanul are in prim plan dragostea interzisa dintre Catherine si Heathcliff, pe care sentimentele par sa-i indrepte spre actiuni necugetate, ajungand intr-un final prin a distruge acest sentiment pur. Nenumarate obstacole par sa tot apara si desi la un moment dat ai impresia ca e doar un roman cu iz de basm, toate lucrurile se incurca mai tare si dintr-o data te vezi pus in situatia de a citi cu respiratia taiata.
Heathcliff este un personaj cu o aura intunecata, puternic si incapatanat. Acesta este adoptat de familia Earnshaw, si se indragosteste de fiica acestora, Catherine, cu care traieste o frumoasa poveste de dragoste. Din pacate, fratele acesteia, Hindley, il trateaza ca pe ultimul om, castigand ura acestuia. Datorita unor cuvinte aruncate pur si simplu-n vant cei doi eroi principali ajung sa se desparta, iar golul din inima lui Catherine o impinge sa se casatoreasca cu Edgar Linton.
Ca si concluzie as putea sa mentionez atentia spre detaliu si mai ales senzatia pe care o ai urmarind firul actiunii. Este o carte impresionanta si mai ales atipica, nu se compara cu un alt roman de dragoste, deci nu as putea sa o aseman cu o alta sau sa-i pun o eticheta.
Va urez spor la citit!
Tactici de a soca publicul in advertising
Am gasit doua campanii ce merg exact pe aceiasi idee ce mi se par pur si simplu geniale. Tot pe antifumat m-am axat pentru ca tind sa devina din ce in ce mai socante si de bine inchegate in formularea mesajelor. Aceste doua imagini indica faptul ca indiferent de clasa sociala sau mediu, tigara te consuma incet-incet tinzand spre a te distruge in final. Am spus indiferent de clasa sociala, pentru ca in prima imagine mediul si mainile doamnelor denota o anumita eleganta si rafinament.
In concluzie, daca mesajul poate fi acelasi, creativitatea da un plus de valoare si o nota de originalitate, astfel incat mesajul tau poate ajunge unde trebuie si poate in cele din urma sa determine luarea unei decizii.
Greu de uitat
A devenit unul dintre preferatii mei si piesele lui imi sunt aproape de suflet si de cate ori simt nevoie sa trag o fuga din aglomeratie ii ascult piesele. Il recomand tuturor celor care simt nevoia sa traga aer adanc in piept si sa se simt cu mintea limpede dupa.
Voi pune varianta de concert pentru ca respect ceea ce el vrea sa transmita prin piesele sale, nu ca variante de studio nu suna bine. Mai bine va las sa-l ascultati...
Enjoy!
Viata este prea scurta...
Am sa profit de timpul liber ramas si am sa aduc in discutie o campanie destul de controversata, in sensul bun al cuvantului. Este vorba despre cei de la jobsintown.de, numele lor nu spune nimic pe plan national, poate daca as pune pozele mai intai totul ar fi mai simplu.
Aceasta campanie a avut loc in anul 2007, dar nici acum nu tinde sa ma dezamageasca pentru ca este una dintre cele mai bune, castigand chiar si medalia de aur la New York Festival.
Advertising Agency: Scholz & Friends, Berlin, Germany
Creative Directors: Matthias Spaetgens, Jan Leube
Copywriters: Daniel Boedeker, Axel Tischer
Art Director: David Fischer
Photographer: Hans Starck
Producer: Søren Gessat
Account Supervisors: Katrin Seegers, Katrin Voss, Jana Wolotschij
Advertiser's Supervisors: Erich Galacho, Stefan Kraft
Graphic: Robert Bilz, Steffen Kreft, Tabea Rauscher
In momentul in care am inceput sa investighez, am descoperit, ca cea din 2007 este o continuare a celei din 2006, la fel de creative:
Obiectiv: crearea unei campanii pentru a creste norietataea site-ului jobsintown.de avand la dispozitie un buget mic.
Concept: afise pozitionate pe automate de cafea, care sa creasca gradul de dramatism al situatiei in care se afla cei ce nu sunt multumiti de locul de munca actual. Aceste afise interactive sunt pozitionate deasemenea si pe automate de tigari, pompe de benzina si masini de spalat, continand imagini ce indica conditiile aspre in care lucreaza anumite persoane.
Publicul tinta: oricine este nemultumit de actualul loc de munca, dar si proaspetilor absolventi. Oamenilor ce s-au gandit la o schimbare in acest sens, dar si mai important, oamenilor care au motive bine intemeiate pentru a schimba acest aspect, dar nu s-au gandit la posibilitatile existente.
Campania in sine este un bun exemplu a ceea ce inseamna sa te axezi foarte tare pe ideea principala. In principal aceste poze au circulat cu titlu de poze haioase, probabil de asta au si adoptat acest tip de comunicare cu publicul tinta, reusind totusi sa fie eficienta pentru ca reuseste sa se imprime in memoria celor care vad aceste afise pe diversele masinarii. Un alt aspect asupra caruia trebuie sa ne indreptam atentia ar putea fi realizarea excelenta, dar mai ales calitatea superioara a acestor afise.
Se pare ca cei implicati in aceasta campanie respecta linia anului 2006, fiind din ce in ce mai convingatori. Ceea ce atrage, adica “carligul” il reprezinta imaginea in sine ce este completata cu desavarsire de sloganul “Life’s too short for the wrong job”.
Creativ, nu?